Alergia

    ALVEO jest tym preparatem, który pomaga usuwać przyczyny alergii. Głównym celem stosowania Alveo jest oczyszczenie układu trawiennego, poprzez oczyszczanie jelita z toksyn. W swojej praktyce lekarskiej z bardzo dobrym efektem stosuję Alveo u wielu pacjentów cierpiących z powodu alergii.

                 lek.med. Iwona Jakóbczak, dermatolog


         ALVEO po oczyszczeniu naszych jelit, doprowadzeniu do optymalnej pracy flory bakteryjnej przewodu pokarmowego oraz wzmocnieniu układu odpornościowego powoduje,że w naszym organizmie dochodzi do równowagi i samoleczenia...a stąd usuwamy przyczynę choroby.
                  lek.med. Wojciech Urbaczka, pediatra


Obecnie obserwuje się gwałtowne narastanie chorób alergicznych. Cała grupa tych schorzeń powstaje z powodu zaburzeń w układzie odpornościowym. W XXI wieku z silną reakcją na alergeny spotykamy się coraz czesciej. Negatywnie działa na nas: kurz, pleśń, sierść zwierząt, pyłki różnych roślin (drzew i traw), coraz większa ilość substancji chemicznych. W dzisiejszych czasach prawie wszystko co nas otacza może stać się alergenem. Są to także orzeszki ziemne, białka jajek, łupież psi, złuszczone fragmenty sierści, łupież koci, ślina której koty używają do mycia i fragmenty ich sierści. Istnieją także alergeny niebiałkowe ( zaliczamy do nich np. penicylinę i inne leki). Aby wywołać w naszym organizmie reakcje alergiczne muszą się one przyłączyć do białek. Dokonują wtedy ogromnego spustoszenia w organizmie.
              W XXI wieku prawie każde dziecko cierpi na jakiś rodzaj uczulenia. Już w ciąży matka i płód spotykają się z ogromną ilością alergenów. Z kolei jeżeli u nowo narodzonego dziecka zaczynamy szybko wprowadzać alergizujące pokarmy, przy nieszczelnych jeszcze u niego jelitach molekuły alergenów wnikają do krwiobiegu i rozpoczyna się stopniowa alergizacja jego organizmu.Organizm mobilizuje olbrzymią ilośc substancji zapalnych (np.histaminę), których zadaniem jest zniszczenie “agresorów”.W takiej sytuacji nadmierną reakcją końcową naszych komórek jest kichanie: katar, , zatkany i zakatarzony nos, łzawienie oczu, duszność i świszczący oddech.


                 CO UCZULA ?
Najczęstszym alergenem jest białko: mleka krowiego, jaja kurzego, ryb, mięsa, soi oraz białka niektórych warzyw i owoców (głównie fasola, groszek,pomidory, cytrusy i banany).
        Alergia na białko mleka krowiego dotyczy głównie dzieci i ujawnia się wtedy gdy mleko matki jest zastępowane lub nawet tylko uzupełniane mieszankami sztucznymi. Główne objawy tego rodzaju alergii u niemowląt to ulewania, wymioty, kolka brzuszna, biegunka, zmiany skórne (głównie na policzkach tzw. lakierowane rumieńce)


                       OBJAWY UCZULENIA


          Reakcja alergiczna może być reakcją dotyczącą skóry (np.pokrzywka) lub całego ciała (anafilaksja). Często może ograniczyć się do określonych jego części: oczu (alergiczne zapalenie spojówek), nosa (katar sienny, całoroczny nieżyt nosa), układu oddechowego (astma), skóry (egzema,kontaktowe zapalenie skóry) lub przewodu pokarmowego (alergie pokarmowe).
              Jeżeli alergenem są np. pyłki traw to reakcje alergiczne przebiegają w nosie oraz oddziałują niekorzystnie na oczy dlatego pojawia się katar i łzawienie oczu. Duża ilość alergenów (alergeny roztoczy kurzu domowego, sierści kotów i psów) nie osiada na błonie śluzowej nosa, lecz wnika głębiej do płuc, powodując skurcz drzewa oskrzelowego i duszność, powoduje także duże wydzielanie śluzu, który blokuje drogi oddechowe, prowadzi do nadreaktywności układu oddechowego oraz powoduje uporczywy kaszel i świszczący oddech.
               Jeżeli alergeny pokarmowe działają na nasze jelita, dochodzi do stanów zapalnych jelit, biegunek, skurczów jelit a czasami wymiotów.


                          FAKTY


                 Ponad 300 milionów ludzi na całym świecie choruje na spowodowana alergicznym nieżytem nosa astmę oskrzelową. Według danych Swiatowej Organizacji Alergii (WAO) co roku z tego powodu umiera 250 tys. osób. Na astmę cierpi 12% Polaków, z atopowymi zapaleniami skóry zmaga się około 9%. a najwięcej - bo aż 20% ma katar alergiczny. Nasz kraj pod względem statystyk chorób uczuleniowych wypada wyjątkowo zle na tle innych krajów Europy. 40% Polaków ma alergię a ta liczba drastycznie rośnie. Pomyślmy, że 40 lat temu nikt nie słyszał o alergii.


                         Zródło: Media/PAP; http://zdrowie.dziennik.pl/alergie


Do alergii dochodzi kiedy w organizmie gromadzi się za dużo np.toksyn i innych czynników. Na codzień jestesmy narażeni na toksyny ale zdrowy organizm te toksyny usuwa. Kiedy organizm nie jest w równowadze nie ma możliwości żeby reagować prawidłowo więc zachodzi reakcja nie nienaturalna czyli alergia. Jeśli zdrowej osobie wpadnie pyłek do nosa objawia się to kichnięciem.
U alergika organizm reaguje obrznieniem, zaczerwienieniem, świądem. Podobnie jest z alergią pokarmową. Gdy zjemy coś niewskazanego dla naszego żolądka zdrowy organizm jest w stanie się tego pozbyć. U osoby chorej pojawiają się nudności , wymioty, zaparcia, silne bóle brzucha, wysypka, duszność.
                Jeżeli nie zdiagnozujemy problemu i zaczniemy intensywnie leczyć, przyjmując leki to zamiast pozbyć się czynnika, który spowodował występowanie takich reakcji,dodajemy jeszcze chemiczne preparaty dodatkowo obciążające organizm. Alergia jest chorobą z którą nasz organizm potrafi dać sobie radę jeśli mu w tej walce pomożemy.
                 Przed 40, 30 laty zdrowi ludzie mieli zdrowe dzieci. W tej chwili rodzicami są ludzie, którzy sami borykają się z alergią. Oni swój program genetyczny przekazują swoim dzieciom. Te osoby były z pewnością wcześniej leczone a więc mają w organizmach toksyczne pozostałości po lekach czesto przyjmowane miesiącami lub latami. To powoduje kaskadę reakcji a problem powtarza się z pokolenia na pokolenie. Olbrzymią rolę w profilaktyce odgrywa suplementacja czyli uzupełnianie naszego pożywienia o te składniki których w naszym codziennym menu nie ma.


Człowiek choruje nie dlatego ,że się zaraża ale zaraża się dlatego, że jest chory “


              JAK POWINNA WYGLĄDAĆ PROFILAKTYKA
          ALERGII U NIEMOWLAKA?


              Podstawa profilaktyki to dieta matki - nie przesadzać z piciem mleka krowiego (już w ciąży) nie jeść owoców cytrusowych, selera, unikać przetworzonej żywności i nie pić napojów słodzonych. Bardzo ważne jest miejsce w którym stoi łóżeczko dziecka, powinno być “czyste” z dala od cieków wodnych, od urządzeń RTV, komputerów. Małego dziecka nie należy wkładać w pierze. Unikać kolorowych, syntetycznych tkanin. Jeśli po założeniu kaftanika dziecko się drapie należy go szybko zmienić, dotyczy to również pampersów. Trzeba zwracać uwagę w czym się pierze ubrania.Absolutnie przeciwskazane są wszelkie pluszaki w otoczeniu dziecka -wielkie siedlisko kurzu. Kontakt z nimi powoduje zmiany skórne bądz duszność. Ważne jest też ubranie mamy, która dziecko przytula i karmi piersią.Kobieta karmiąca nie powinna się perfumować bo ten zapach bardzo dziecku przeszkadza. Uważajmy też na owoce. Małe dzieci powinny jeśc owoce charakterystyczne dla naszej strefy klimatycznej.


               “ Ludzie myślą, że jeśli wezmą tabletkę i przestaną kichać, przestanie boleć ich głowa oznacza to,że tabletka działa i są leczeni z alergii. Jak bardzo się mylą! Ponad połowa Polaków dziś wykazuje mniej lub bardziej dokuczliwe alergiczne symptomy. Większość z nich nie zdaje sobie sprawy, że alergie zwiastują dużo poważniejsze choroby, które nadejdą w przyszłości. Uważam,że alergolodzy powinni dociekać przyczyn alergicznych reakcji (......) Jeśli pacjentowi zależy na długofalowej, konkretnej pomocy to musi być przygotowany na edukację a wraz z nią na zmianę trybu życia. Musi zdać sobie sprawę w jakich warunkach żyje, pracuje, jak się odżywia, jaka jest jego codzienna higiena”


          Lek. med. Józef Krop ,pediatra, propagator medycyny ekologicznej, założyciel polskiej fundacji EcoMedicum. Lekarz znany i ceniony w Kanadzie, USA, Anglii, Włoszech i Japonii   (fragment wykładu)